Porcii ucisi de pesta in judetul Timis au intrat in descompunere. Intre timp, autoritatile au ajuns la concluzia ca cea mai buna metoda pentru lichidarea focarelor de pesta ar consta in impuscarea si apoi arderea porcilor.
Comandamentul antiepizootic judetean Timis a decis ca porcii de la fermele unde au fost depistate focarele de pesta porcina sa fie impuscati si apoi arsi. La fermele Cenei si Igris, ale concernului american Smithfield, vor fi sacrificati 37.000 de porci. Pentru ambele ferme, porcii vor fi ucisi prin impuscare de catre reprezentanti ai concernului Smithfield, autorizati pentru utilizarea armelor cu glont captiv, in prezenta unui echipaj de la Ambulanta si de la Pompieri. Cadavrele vor fi transportate cu wola la bazinul de ardere, proces care se va desfasura in prezenta mai multor reprezentanti ai institutiilor sanitar-veterinare si de mediu. Arderea cadavrelor se va face cu carburant lichid in bazine betonate. Cenusa animalelor va fi ingropata in bazine betonate, etanseizate cu nisip, folie de polietilena, nisip si argila. Totul va fi stropit cu var si acoperit cu soda caustica, peste care se vor pune doar nisip si pamant. La finalizarea operatiunii, zona bazinelor respective trebuie sa fie imprejmuita cu gard.
Intre timp, cadavrele ingropate ale porcilor ucisi de pesta au intrat in descompunere si raspandesc un miros pestilential. Localnicii cer ca acestea sa fie arse cat mai curand. La inceputul lunii iulie, cadavrele a 3.000 de porci au fost arse in incineratorul detinut de societatea Protan in apropiere de Bucuresti.
LEGISLATIE
» Reguli controversate
Ani la rand, fermele din vestul tarii au fost devastate de pesta porcina, dupa ce autoritatile veterinare au interzis, la cererea Uniunii Europene, vaccinul antipesta. Veterinarii spuneau ca acest vaccin produce toxine care trec din corpurile animalelor in