Un domn care cunoaşte foarte bine România şi o ţară de 100 de ori mai mică decît România. Mai simplu: Serge Basso şi Marele Ducat al Luxemburgului au hotărît să profite de faptul că 2007 este anul capitalelor culturale europene Sibiu şi Luxemburg (capitala Marelui Ducat) şi să organizeze un festival numit La Belle Roumanie într-un fost abator din orăşelul Esch-sur-Alzette, la graniţa cu Franţa. Fostul abator a devenit o Kulturfabrik.
Domnule Basso, cum de s-a mutat arta în abator?
Este vorba despre un spaţiu de 3500 de metri pătraţi care cuprinde două săli de spectacol, o galerie de artă, un cinematograf, două săli de repetiţii pentru actori, un loc de întîlniri literare, un loc de reinserţie socială pentru copiii autişti. Avem cam 200 de spectacole pe an la Kulturfabrik.
Iar festivalul La Belle Roumanie în ce constă?
Este o manifestare proiectată pentru un an de zile, între decembrie 2006 şi decembrie 2007. Avem de toate. În primul rînd, teatru. Piesa Lumouxe de Mani Muller în regia lui Carole Lorang numără actori luxemburghezi, francezi, belgieni şi români şi beneficiază de scenografia Iulianei Vişan. Premiera de la 16 martie a coincis cu vizita preşedintelui Băsescu în Luxemburg, protocolul avînd loc în decorul spectacolului Lumouxe. Îl aşteptăm apoi pe Radu Afrim pentru punerea în scenă a unei piese de Matei Vişniec. Ambele spectacole se desfăşoară sub patronajul Ambasadei României în Luxemburg şi deci al actualului ambasador, cu care mă întîlnesc frecvent, profesorul Vlad Alexandrescu. Apoi: muzică de jazz, cea care a deschis de fapt festivalul, la 3 februarie 2007: Sascha Ley şi formaţia, împreună cu grupul Iordache de free-fusion jazz. În vară, în urma discuţiilor purtate cu doamna Speranţa Rădulescu, etnomuzicolog cunoscut în România, vor veni în Luxemburg fanfare şi tarafuri de muzică tradiţională românească. În privinţa filmului,