Odata cu inaintarea in varsta, acuitatea vizuala slabeste si bolile de ochi incep sa ne dea tarcoale. E timpul sa mergem la doctor. Mai ales cand e vorba de ochi, paza buna trece primejdia rea. Prezentat accesibil, sub forma de dialog, textul de mai jos va va ajuta sa aveti ochi tineri si sanatosi.
Totul despre ochi:
- Cum se modifica vederea de-a lungul vietii?
- Dupa ce implinim 40 de ani, ochii incep sa aiba treptat dificultati cu citirea literelor marunte, deoarece muschiul ce inconjoara cristalinul ca un inel, oboseste. La copiii mici, elasticitatea cristalinului e atat de mare, incat ochiul lor recunoaste perfect obiectele, fie ele si asezate la cinci centimetri. Adultii de 40 de ani au nevoie de o distanta minima de 17 centimetri. In jur de 45 de ani, constatam ca limita vederii apropiate s-a mutat dincolo de 30 de centimetri si n-o mai scoatem la capat fara ochelari. Totodata, cu timpul, scade si cantitatea, dar si calitatea lichidului lacrimal, care curata si dezinfecteaza ochiul. De pe urma acestui fapt se resimt mai ales persoanele obligate prin natura profesiei lor sa-si fixeze in permanenta privirea asupra unor pagini tiparite sau monitoare de calculator. Clipind mai putin, miscarile pleoapelor le ofera mai rar aportul de lichid necesar pentru a mentine umiditatea ochiului.
- Poate fi antrenata musculatura globului ocular?
- Desi nu sunt confirmate stiintific, sute de articole consacrate metodelor alternative promit pe Internet corectarea viciilor de vedere prin gimnastica ochilor, garantand ca ele amelioreaza vederea. La loc de frunte se afla metoda Bates, elaborata de oftalmologul american Dr. William H. Bates. Bazata pe sapte exercitii, ea garanteaza nu doar lipsa ochelarilor pana la adanci batraneti, ci chiar si vindecarea miopiei si a prezbitismului.
- Ne putem ajuta ochii mancand alimente bogate in vitamin