Consiliul Superior al Magistraturii a făcut o serie de propuneri de modificare a mult discutatelor legi ale justiţiei. Una dintre solicitările CSM se referă la interzicerea judecătorilor şi
Consiliul Superior al Magistraturii a făcut o serie de propuneri de modificare a mult discutatelor legi ale justiţiei. Una dintre solicitările CSM se referă la interzicerea judecătorilor şi procurorilor de a mai face parte din "comitete şi birouri electorale".
Consiliul îşi motivează propunerea de modificare a legii prin faptul că activitatea judecătorilor şi a procurorilor trebuie să se reflecte în atribuţiile care le sunt conferite de Constituţie.
CSM doreşte modificarea Legii privind statutul magistraţilor şi în ceea ce priveşte admiterea în magistratură. În prezent, textul de lege prevede că "admiterea în magistratură şi formarea profesională iniţială în vederea ocupării funcţiei de judecător şi procuror se realizează prin Institutul Naţional al Magistraturii".
Astfel, Consiliul cere modificarea legii prin introducerea sintagmei "în principiu", prin Institutul Naţional al Magistraturii. CSM motivează că sunt posibile şi alte căi de admitere în magistratură în situaţii de excepţie, "instituirea monopolului Institutului în acest domeniu nefiind benefică cu atât mai mult cu cât în sistem sunt rezonanţe negative ale pregătirii viitorilor judecători şi procurori prin INM".
Dispută pe numirea în funcţii a procurorilor
O altă propunere se referă la schimbări privind numirea şi revocarea din funcţie a procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel, a prim-procurorilor Parchetului de pe lângă tribunal şi de pe lângă judecătorie şi a adjuncţilor acestora. CSM este de părere că se impune recomandarea conducătorului Parchetului, întrucât "activitatea de conducere implică munca în echipă şi compatibilitatea acestora".
De aseme