În afară de folosirea cofeinei în terapia a numeroase afecţiuni, cercetătorii spun că aceasta îmbunătăţeşte performanţele fizice şi rezistenţa la efort Cafeaua este una dintre
În afară de folosirea cofeinei în terapia a numeroase afecţiuni, cercetătorii spun că aceasta îmbunătăţeşte performanţele fizice şi rezistenţa la efort
Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi. Mulţi oameni o consideră o necesitate şi nu îşi pot începe ziua fără această "licoare magică". Pe lângă capacitatea sa de a ne face mai plăcută trezirea de dimineaţă, cafeaua este considerată de specialişti ca fiind şi un aliment sănătos.
Cheia calităţilor cafelei este cofeina. Aceasta îmbunătăţeşte performanţele fizice, rezistenţa la efort, ne ajută să fim mai vigilenţi şi reduce senzaţia de oboseală şi indispoziţie.
Cofeina (un praf alb, cu gust amar, asemănător amidonului, uşor solubil în apa încălzită) mai este folosită cu succes în tratarea copiilor născuţi prematur, care prezintă dificultăţi în respiraţie, deoarece acţionează ca un stimulent al sistemului respirator. Studiile au arătat că un consum regulat de cafea scade şi riscul de a face diabet zaharat tip II.
Monitorizând timp de 12 ani peste 40.000 de persoane sănătoase, băutoare de cafea, cercetătorii americani au constatat o asociere inversă între consumul de cafea şi apariţia diabetului tip II, ţinându-se cont de indicele de masă corporală şi de alţi factori de risc. Un alt studiu realizat de cercetătorii italieni a arătat că trei ceşti de cafea pe zi reduc cu 29 la sută riscul de a face astm.
Conform specialiştilor, proprietăţile terapeutice ale cafelei se datorează conţinutului de antioxidanţi. Aceşti compuşi chimici protejează organismul de boli, atacând moleculele dăunătoare.
Un alt compus benefic al cafelei este metilpiridina, acesta împiedicând apariţia cancerului de colon prin