Într-un cadru mai puţin formal, liderul american şi preşedintele francez au dat uitării divergenţele franco-americane Întâlnirea Bush-Sarkozy marchează o îmbunătăţire
Într-un cadru mai puţin formal, liderul american şi preşedintele francez au dat uitării divergenţele franco-americane
Întâlnirea Bush-Sarkozy marchează o îmbunătăţire semnificativă a relaţiilor americano-franceze, puternic puse la încercare de divergenţele de opinii din ultimii ani.
Observatorii notează că ar fi fost de neconceput o invitaţie similară adresată de preşedintele Bush predecesorului lui Sarkozy, Jacques Chirac, cu care liderul de la Casa Albă a avut o relaţie tensionată, amplificată de invazia americană în Irak din 2003. Acesteia i s-au adăugat dispute aprinse pe teme comerciale sau privind protecţia mediului. Situaţia începe să se schimbe însă.
În ciuda "divergenţelor" politice dintre cele două ţări, Nicolas Sarkozy nu şi-a ascuns niciodată admiraţia pentru Statele Unite, spunând că Washingtonul poate conta pe prietenia sa. Mândru să fie numit "Sarkozy americanul", el a mulţumit Statelor Unite pentru sprijinul acordat Franţei în vremuri de război. "Această întâlnire a avut mai mult importanţă socială şi psihologică decât strategică", este de părere Ivo Daalder, expert în relaţii americano-europene la "Brookings Institution".
Decizia lui Sarkozy de a-şi petrece prima vacanţă prezidenţială în Statele Unite a stârnit critici, mai ales din partea acelora care îl suspectează că doreşte să reformeze economia franceză după modelul liberalismului american. "Am venit în SUA în vacanţă, la fel cum fac nouă sute de mii de francezi în fiecare an. E o ţară minunată", a fost replica lui Sarkozy.
O vizită mai puţin obişnuită
Invitaţia lui Bush este şi ea mai puţin obişnuită, preşedintele american preferând să-şi primească oaspeţii la ferma din Crawford, Tex