Pe zi ce trece, Irakul pare tot mai puţin capabil să se autoguverneze. Premierul irakian Nuri al-Maliki a cerut organizarea unui summit al celor mai importante facţiuni politice pentru a pune capăt blocajului din cadrul guvernării.
În ultimele săptămâni, aproape toţi miniştrii sunniţi au părăsit cabinetul Maliki, iar cei care nu au făcut-o încă (miniştrii ce i-au rămas fideli fostului premier Iyad Allawi) boicotează toate iniţiativele Executivului, relatează BBC.
În prezent, cel puţin 17 locuri din guvern sunt libere – partidele politice refuză să-şi mai asume răspunderea pentru o guvernare care nu are nicio şansă să pună capăt haosului din Irak. Politicienii sunniţi continuă să îl acuze pe premierul şiit că le ignoră solicitările şi că şiiţii de la guvernare întreţin legături strânse cu Iranul.
La rândul său, şeful cabinetului susţine că nu poate face nimic pentru reconcilierea naţională promisă fără sprijinul facţiunilor politice. Iar după ce principalul partid sunnit, Frontul Acordului din Irak, s-a retras şi el din cabinet, la începutul lui august, aşa-numitul guvern de unitate practic s-a dezintegrat. În ciuda situaţiei disperate, Nuri Al-Maliki nu pare dispus să facă nicio concesie sunniţilor.
El a avertizat că arabii sunniţi ar trebui să joace un rol în guvernarea ţării, dar a avertizat că dacă Frontul nu este dispus să revină, va aduce pur şi simplu alţi sunniţi la guvernare. (Presa americană scrie că ar putea fi vorba despre nişte şeici din triburile din vestul Irakului, care s-au aliat cu guvernul pentru a combate insurgenţii.)
La întâlnirea ce va avea loc astăzi sau mâine, potrivit şefului cabinetului, şi-a anunţat până acum participarea unul dintre cei mai importanţi lideri kurzi, Massud Barzani, care va juca un rol-cheie în negocieri, potrivit BBC. Dacă va fi convins de premierul Maliki să se implice, liderului kurd îi va re