In Moldova au inceput sa soseasca ajutoare umanitare din Rusia si UE. Pe fondul unei secete fara precedent, tara ajuns in pragul foametei. Presa rusa, consultata de Hotnews, scrie ca situatia a fost catalogata drept catastrofala, avand in vedere ca 80% din terenurile agricole sunt afectate.
Daunele provocate de absenta precipitatiilor au fost evalute la un miliard de dolari, adica jumatate din bugetul national al statului.
Guvernul de la Chisinau a cerut ajutor atat statelor din CSI, cat si Occidentului.
Grijulii si cu gandul la ziua de maine, noteaza Nezavisimaia Gazeta, taranii moldoveni au inceput de mai bine de o luna sa-si faca provizii de faina, cumparata fie din magazinele locale, din adusa din Ucraina.
Seceta a redus, practic, la zero si recolta de fructe si legume, care costa in pietele din Chisinau aproape tot atat cat la Moscova. Tinand cont de toate astea, guvernul moldovean a elaborat un program de irigatii, dar rezultatele lui se vor simti abia in 2012. Pana atunci mai e mult.
Deocamdata, la Chisinau a fost creata o comisie formata din responsabili oficiali si reprezentanti ai ONG-urilor, care va monitoriza intrarea si distribuirea ajutoarelor umanitare solicitate de presedintele Vladimir Voronin strainatatii. Apelul lansat a primit raspuns pozitiv din Rusia, UE, Marea Britanie, Belarus, precum si de la o serie de organizatii internationale. Grecia, spre exemplu, a oferit Moldovei 100.000 de euro, iar regiunea rusa Altai a inceput furnizarea de grau. Toate ajutoarele venite vor fi distribuite direct administratiilor rurale, fara intermediari.
Potrivit presei de la Chisinau, autoritatile au calculat necesarul de produse: 350.000 tone de grau, 89.000 tone de cartofi, 85.000 tone de produse lactate. In Moldova au inceput sa soseasca ajutoare umanitare din Rusia si UE. Pe fondul unei secete