Noi scumpiri se pregătesc să dea peste cap calculele oficiale privind creşterea preţurilor de consum. Deşi s-a dublat faţă de luna precedentă, inflaţia pe iulie a rămas, prin jocul Noi scumpiri se pregătesc să dea peste cap calculele oficiale privind creşterea preţurilor de consum.
Deşi s-a dublat faţă de luna precedentă, inflaţia pe iulie a rămas, prin jocul "coeficienţilor de ponderare" şi al întâmplării, în limite rezonabile. Guvernul a încercat să "păcălească" inflaţia, evitând scumpirile din domeniul energiei, tradiţionale la mijlocul anului. Chiar dacă va încerca să menţină preţurile la curent electric, în august, vine cel puţin o scumpire implacabilă, la ouă.
George Safir vinde zilnic în judeţul Vaslui în jur de 40.000 de ouă produse în fermele sale. La începutul lui iulie un ou ajungea pe piaţă la 0,19 lei, pentru ca la sfârşitul lunii să treacă de 0,22 lei (+15%). "Am simţit că cererea este mai mare decât oferta. Această diferenţă cerere-ofertă este un lucru normal pentru această perioadă a anului", spune el.
Lucrând cu medii la nivel naţional, statistica oficială n-a prins scumpirile operate de producătorul vasluian. Se pare chiar că la nivel general nici n-a fost vorba de scumpirea ouălor - creşterea preţurilor fiind 0,6%. Procentul pare o anomalie, dacă ne uităm la rapoartele asupra inflaţiei pe iulie din anii precedenţi. În 2002, creştere de 21,3%, în 2003, de 44,5%, în 2004, de 23,3%. "Explicaţia e simplă.
La ouă preţurile scad în perioada aprilie-iulie, când e supraofertă de ouă, produse în gospodăriile ţărăneşti. Dar, de pe la sfârşitul verii, începutul toamnei, nu se mai găsesc ouă de la ţară, oamenii încep să cumpere de la magazin, şi atunci preţurile revin, pe creştere.
Deci, dacă nu a fost scumpire în iulie, sigur va veni în august", spune Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări. Astfel, e de aşte