Supa rece cu ridichi si castraveti.
Mancaruri variate cu legume
Supa rece cu ridichi si castraveti
Ingrediente: 6 rosii mari, 2 cepe mici, tocate marunt, 1/2 castravete curatat de coaja si taiat felii, 6 ridichi taiate rondele fine, 1-2 catei de usturoi tocati marunt, sare, piper negru, sos iute (Tobasco sau altul), 8 linguri ulei de masline, 2 linguri zeama de lamaie, 350 ml zeama concentrata de pasare (rece), 6 cepe verzi taiate marunt. Pentru crutoane: 1 catel de usturoi, 4 felii de baghete, 25-40 g unt.
Mod de preparare:
Se oparesc rosiile, se curata de pielita, se taie miezul marunt si se pun intr-un castron impreuna cu castravetele, ceapa si ridichile. Se condimenteaza cu usturoi, sare, piper si sos iute, se toarna deasupra uleiul si zeama de lamaie si se lasa sa se marineze - cel putin o ora - la frigider.
Pentru crutoane, se taie in doua catelul de usturoi si se freaca cu el feliile de paine, pe ambele parti. Se prajesc apoi in unt, pana ce se rumenesc si se freaca din nou - pe ambele parti - cu usturoi.
Inainte de a servi supa, se amesteca zeama concentrata de carne cu legumele marinate si se adauga ceapa verde tocata. Crutoanele se servesc separat.
Dovlecei cu nuca
Ingrediente: 350-500 g dovlecei, sare, piper negru, 12-16 jumatati de nuca taiate nu prea marunt, 2 linguri patrunjel verde tocat, 40-50 g unt.
Mod de preparare:
Se sterg dovleceii cu un servet de bucatarie si se indeparteaza capetele. Se taie felii subtiri, se pun intr-o strecuratoare, se presara peste ei sare si se lasa sa se scurga.
Se clatesc cu apa rece si se zvanta cu hartie absorbanta.
Se incinge untul intr-o tigaie, pana ce incepe sa faca spuma, se adauga dovleceii si se dunstuiesc 5-6 minute, la foc potrivit (sa fie moi, nu pastosi).
Se sareaza, se pipereaza, se presara cu nuca