Dealul şi strada Aosta sunt situate în cartierul Furnica, în imediata apropiere a castelului Peleş, colina fiind "una din cele mai frumoase zone din Sinaia", apreciază arhitecţii. O porţiune Dealul şi strada Aosta sunt situate în cartierul Furnica, în imediata apropiere a castelului Peleş, colina fiind "una din cele mai frumoase zone din Sinaia", apreciază arhitecţii. O porţiune din acest deal s-a prăbuşit în noaptea de vineri spre sâmbătă, evenimentul fiind catalogat de arhitecţi drept un "dezastru ecologic". Principal vinovat: nepăsarea autorităţilor din Sinaia.
Potrivit unui comunicat al Ordinului Arhitecţilor din România, numeroşi locuitori ai oraşului Sinaia şi organizaţii civice atrag atenţia - de mai bine de trei ani - asupra "catastrofei ecologice iminente, declanşate de politica urbanistică riscantă a autorităţilor locale din Sinaia". În 3 martie 2007, arhitecţii români au adoptat şi o rezoluţie, pe care au înaintat-o atât Primăriei Sinaia, cât şi presei.
Organizaţiile de profil s-au mobilizat şi, la 2 iulie, a avut loc o conferinţă pe acest subiect, la care au participat inclusiv reprezentanţi ai autorităţii locale din Sinaia. Specialiştii au prezentat un studiu din care reieşea că Dealul Aosta este "în pericol iminent de prăbuşire".
Autorizările au continuat La numai două zile de la conferinţa de presă, pe 4 iulie 2007, Primăria din Sinaia a eliberat însă o nouă autorizaţie de construcţie, pe strada Aosta nr. 4, pentru o vilă cu demisol, parter şi două etaje. Lucrările antamate au declanşat alunecările de teren din acest weekend, când ploile au umezit pământul.
Cel puţin 30 de brazi dezrădăcinaţi au căzut, cu tot cu împrejmuire, iar alte porţiuni de teren au intrat în alunecare. Ceea ce s-a întâmplat vineri noapte era previzibil. Au greşit cei care au autorizat construcţiile şi biroul individual de arhitectură care a întocmit p