Bancile incurajeaza utilizarea ATM-urilor pentru retrageri de numerar si plata a facturilor. Din acest motiv, comisioanele pentru operatiunile efectuate la ghiseu sint mai mari.
Comparind comisioanele practicate la platile si tranzactiile electronice fata de cele practicate la tranzactiile cu bani cash, se poate observa ca bancile incurajeaza miscarile de bani in mediul electronic.
De exemplu, un detinator al cardului VISA Electron emis de ING Bank are de platit un comision de 0,2% la bancomat, in timp ce la una dintre casieriile bancii comisionul aproape ca se dubleaza, fiind de 0,5%, dar intr-o valoarea minima de 5 lei.
Si transferul de bani are un regim asemanator. De exemplu, o plata in lei catre un cont de la o alta banca se taxeaza cu valoarea fixa de 2 lei, indiferent de cuantumul sumei transferate. Acest comision se practica in cazul in care comanda transferului a fost data fie de la un terminal Multimat din cadrul unui office ING, fie de la un calculator prin aplicatia Home Bank (internet banking de la ING)
In cazul in care operatiunea a fost efectuata de la un ghiseu, serviciul costa 5 lei.
Un alt fapt ce trebuie mentionat aici este situatia in care se face un transfer catre un alt client al ING Bank. In cazul in care comanda este data de la un Multimat sau prin internet banking, comisionul este zero, in timp ce de la ghiseu acesta este de 5 lei. Si pentru comisioanele de retragere numerar de la o alta banca situatia este usor in defavoarea ghiseului. Retragerea de la ATM se taxeaza cu 0,5% ^ 2,50 lei, in timp ce la ghiseu operatiunea are acelasi comision, numai ca in suma minima de 5 lei. Aceasta situatie dezavantajeaza retragerile de sume mai mici de 500 de lei, pentru care comisionul este de fix 5 lei. Pentru sume mai mari, comisionul este acelasi indiferent de sursa.
La BRD, situatia este