Pe marginea scrisorii "A murit din dragoste pentru mama". Sfatul specialistului.
Psiholog Aurora Liiceanu
"Lipsa iubirii marcheaza orice copil, in toate privintele"
- Cand vorbim de iubire, ne referim mereu la adulti, dar lipsa iubirii naste drame, cel putin la fel de puternice si printre copii. De ce au atata nevoie sa se simta iubiti de parinti?
- Copiii neiubiti sunt copii nedoriti. Dar nu toti copiii nedoriti - care apar din intamplare, neasteptati, sunt neiubiti. Multi parinti ii iubesc, chiar daca nu i-au vrut. Unii copii nedoriti sunt insa abandonati, prost tratati, lasati de izbeliste. Cel mai adesea credem ca au nevoie de hrana, de ingrijire, si ca daca le este asigurata, totul e rezolvat. Eroare! Ceea ce le lipseste este iubirea parintilor, afectiunea, mangaierile. Nu toti copiii sufera la fel. Exista diferente in ceea ce numim nevoia de iubire. Unii copii resimt aceasta nevoie intr-un mod atat de acut, incat ajung la sinucidere. Altii se adapteaza, chiar daca cu pretul unor traume sufletesti uriase. Copilul nu se descurca singur, fara afectiune, dar nu numai parintii sunt cei care i-o pot furniza. Cand este foarte mic, el intra intr-o legatura de atasament - o forma de recunostinta - cu persoana care-i raspunde acestei nevoi. De aceea, adesea el iubeste pe cel care l-a crescut si nu pe cel care ii este parinte biologic. In mod normal, legatura de atasament apare intre copil si parinti, si mai ales intre copil si mama, in mica copilarie (0-3 ani), cand el este cel mai fragil si mai vulnerabil la diferite pericole.
- In primii ani dupa revolutie, televiziunea a transmis imagini cumplite, cu copii din orfelinate, care se leganau singuri, in patuturile lor saracacioase, pentru ca nu ii mangaia nimeni. De ce sunt mangaierile atat de importante?
- Exista un consens in privinta nevoilor copilului si mai ales in pr