Stiinta e uluita de forta lui.
Are nume aspru, de arbore, dar este o floare zvelta si delicata, cu petale roz-rosii, ca zorii diminetilor senine de vara. Impodobeste la inceputul lui august fanetele umede si mlastinile, alcatuind adevarate mari de culoare. Denumirea sa stiintifica este Lythrum salicaria, "lythron" insemnand in greaca veche - "patate de sange", un nume legat de faptul ca rachitanul era folosit de soldatii greci si romani pentru vindecarea ranilor sangerande, pe care le vindeca spectaculos. In popor, mai este cunoscuta si ca "Iarba zanei" sau "Floarea zanei", fiind considerata planta magica. Pusa in scaldatorile copiilor, se credea ca ii apara de deochi si ii ajuta sa creasca voinici. Petalele sale, tinute la brau, stimuleaza fertilitatea tinerelor femei, iar pe barbati ii apara de ispitele ielelor.
In medicina populara romaneasca, rachitanul este un leac de prim ordin pentru tratarea diferitelor forme de paralizie ("poceala"), pentru oprirea hemoragiilor menstruale prelungite ("randuri rosii"), pentru combaterea infectiei colonului ("cufureala") sau pentru cicatrizarea ranilor ("iarba de oblojeala"). Cercetarile din ultimii ani au aratat ca aceasta planta cvasi-necunoscuta este, de fapt, un medicament de prim ordin in combaterea unor maladii foarte periculoase, incepand cu bolile canceroase si pana la infectiile virale netratabile de catre medicina moderna.
Descrierea plantei
Rachitanul este o planta mare iubitoare de apa, care creste pe fanetele umede, in preajma izvoarelor si a paraielor, precum si in mlastini, unde alcatuieste colonii dense. Are tulpina foarte inalta pentru o planta ierboasa, ajungand frecvent la un metru, in cazuri rare pana la un metru si jumatate-doi metri. Florile sunt grupate intr-un fel de ciorchine dens, de o culoare rosietica-violacee intensa, inconfundabila. Se recolteaza in august, c