Titanul de la Hobiţa, Constantin Brăncuşi, este elogiat peste hotare şi batjocorit la el acasă! Tabăra de sculptură de la Hobiţa, realizată in cinstea marelui sculptor, a ajuns un adevărat dezastru. In urma retrocedărilor terenurilor, jumătate din opere au fost distruse, furate sau luate de viitură, iar in tabără pasc nestingheriţi caii şi vitele localnicilor, uneori priponiţi chiar de operele de artă.
Elogiat peste hotare, batjo-corit la el acasă! Este vorba despre titanul de la Hobiţa, Constantin Brăncuşi, şi opera sa. Tabăra de sculptură realizată in cinstea marelui sculptor este acum un adevărat dezastru. In tabără pasc nestingheriţi caii şi vitele localnicilor, iar jumătate din opere au fost distruse sau luate de viitură.
Sculptori recunoscuţi acum internaţional, care şi-au expus operele la Hobiţa, au venit să le vadă. Nu le-au mai găsit! Sculpturi sparte, roase de intemperiile vremii, urme de lanţ de la priponirea cailor şi de păr de la animalele care s-au frecat pe ele. In jurul lor, pentru a nu ieşi din peisaj, o mizerie de nedescris, unde tronează fecalele animalelor. Aşa arată tabăra de sculptură de la Hobiţa, realizată in memoria lui Constantin Brăncuşi. In plus, din cele 22 de opere expuse aici doar zece mai sunt de găsit, restul au fost luate de viitură.
CREAŢII UITATE. Sculpturile se află doar la 150 de metri de Casa Memorială "Constantin Brăncuşi", la Hobiţa. Toţi turiştii ştiu că dacă ajung in satul natal al marelui sculptor trebuie să vadă şi tabăra cu operele de artă. Rămăn profund dezamăgiţi cănd ajung aici.
Incepănd din 1980, trei ani la rănd, la Hobiţa s-au organizat simpozioane de sculptură unde artişti plastici recunoscuţi acum peste hotare şi-au lăsat creaţiile. Acum, nu le-au mai găsit! Printre ei, sculptorul grec Iorgos Iliopoulos, care nu şi-a mai găsit la Hobiţa decăt locul p