La Stockholm a început summitul internaţional al "Aurului albastru" Cel puţin 2.500 de experţi s-au reunit în capitala Suediei, unde se desfăşoară lucrările şi dezbaterile incluse în
La Stockholm a început summitul internaţional al "Aurului albastru"
Cel puţin 2.500 de experţi s-au reunit în capitala Suediei, unde se desfăşoară lucrările şi dezbaterile incluse în "Săptămâna Mondială a Apei", cel mai mare rendez-vous internaţional dedicat problemelor legate de "aurul albastru". Summitul a fost deschis oficial de premierul suedez Fredrik Reinfeldt.
Intitulată "Progres şi perspective în domeniul apei: pentru o dezvoltare durabilă într-o lume în schimbare", cea de-a 17-a ediţie a acestei manifestări anuale şi-a început lucrările la sediul Institutului Internaţional al Apei din Stockholm (SIWI), organizatorul evenimentului. Alături de cei 2.500 de specialişti, la summit iau parte şi oficiali ai Naţiunilor Unite, precum şi reprezentanţi ai Grupului Interguvernamental de Experţi pentru Climă (GIEC), al căror raport va fi prezentat la sfârşitul săptămânii. În dosarul de prezentare a lucrărilor, SIWI a precizat că apa joacă un rol primordial în fenomenul de încălzire a planetei.
Apa, principala cauză a catastrofelor
Pe parcursul deceniului 1996-2005, circa 80% din catastrofele naturale au avut origine meteorologică sau hidrologică, se mai arată în documentul SIWI. Iar inundaţiile au afectat cel puţin 66 milioane de persoane în fiecare an, între 1973 şi 1997. "Oamenii care au de suferit din cauza încălzirii globale sunt victime, în primul rând, ale calamităţilor produse de inundaţii sau de revărsările de apă", a spus David Trouba, purtătorul de cuvânt al SIWI.
Pe parcursul acestei săptămâni, specialiştii vor dezbate problema biocarburanţilor, preconizaţi ca o soluţie viabilă pentru reducerea emisiilor de gaz de seră. Dar, a mai precizat