Bucurestiul arata acum ca in epoca marilor demolari comuniste, macarale, cife cu beton, gramezi de nisip si gropi peste tot. Orasul este un mare santier. Dezvoltatorii de imobile pentru birouri contribuie din plin la aceasta imagine.
Fiecare noua cladire inceputa de acestia trebuie sa fie mai mare si mai inalta decat cele precedente. In fond, ca sa fii vizibil intre atatea buildinguri, ce altceva poti face decat sa construiesti un turn si mai mare?!
la Dubai (Burj Dubai), este un secret, tocmai in ideea ca nu cumva un competitor sa incerce sa depaseasca recordul.
Pericole nebanuite
Stiinta medicala spune ca inaltimea optima pentru om este cea a unui pom matur, adica patru-sapte etaje. Mai sus incep probleme cu presiunea. Unui angajat care isi desfasoara activitatea intr-o astfel de cladire si care este nevoit sa se deplaseze repetat de la un etaj la altul, aceste schimbari de presiune nu-i pot aduce nimic bun.
Construirea de cladiri tot mai inalte duce si la cresterea densitatii locuirii, iar daca punem la socoteala si faptul ca, de cele mai multe ori, in sistemul de transport si al infrastructurii edilitare nu prea au loc modificari majore, este lesne de inteles de ce orasele devin mai aglomerate, retelele subcapacitate si, lucrul cel mai deranjant, apar blocajele de trafic.
In Capitala, desi nu au fost proiectate pentru asta, se poate spune ca numai noile cartiere ceausiste au strazi si bulevarde capabile sa sustina un trafic ridicat. Dar acest fapt nu ajuta cu nimic un oras in care traficul dintr-un capat in altul este obligat sa traverseze zona centrala.
Totodata, desi multi dezvoltatori au schimbat punctul de gravitatie investitionala dinspre zona centrala catre periferia nordica si, mai nou, cea vestica, sunt destui care continua sa "atace" centrul orasului, in care latimea multor strazi este rezultanta mijloa