“Afacerea pestei procine” a pus in pericol siguranta alimentara a Romaniei. In ultima perioada, autoritatile de la Bucuresti reusisera sa castige teren pentru ridicarea sanctiunilor impuse de Uniunea Europeana.
In urma cu cativa ani, din cauza aparitiei pestei porcine, UE a impus Romaniei un embargo, prin care se interzicea exportul carnii de porc. In momentul in care au aparut sansele ridicarii “embargoului”, a aparut si pesta porcina la Timisoara. Grav este, insa, ca epidemia a izbucnit din pricina unei afaceri suspecte, in care statul roman plateste sume imense pentru un vaccin inutil.
Iar focarul nou aparut duce la prelungirea interdictiei UE pe o alta perioada de trei ani, ceea ce va duce la pierderi economice importante. In plus, aproape 40.000 de porci infectati cu pesta - dupa ce fusesera vaccinati - vor fi impuscati.
Dupa primele epidemii de pesta porcina, Romania a elaborat un program de eradicare a bolii cu care urmarea sa convinga Uniunea Europeana ca suntem o tara “sigura”. Planul - devenit si Hotarare de Guvern - a fost elaborat de Directia de Sanatate Animala (DSA), condusa la vremea respectiva de Stefan Nicolae.
Personajul a devenit celebru cand - in calitate de director al Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala - a transformat gripa aviara in afacere de familie. Atunci, multe dintre kit-urile antiaviara au fost comandate firmei administrate de fiul sau.
In programul de eradicare a pestei porcine elaborat de DSA se stabileste cumpararea a peste 7 milioane de doze pentru vaccinarea porcilor impotriva pestei. Pretul este de 2,10 euro pentru o singura doza. Curios, acesta este si pretul dozei de vaccin marker produs de societatea Intervet din Olanda.
Iar “markerul” este un vaccin care se foloseste pentru a arata doar traseul animalului si nu pentru imunizare.
Confor