Preţurile a opt produse agricole, printre care făina, zahărul şi porumbul, dar şi cele ale lactatelor au crescut cu 10% anul acesta, iar specialiştii estimează că trendul va Preţurile a opt produse agricole, printre care făina, zahărul şi porumbul, dar şi cele ale lactatelor au crescut cu 10% anul acesta, iar specialiştii estimează că trendul va continua.
Creşterea cererii globale, vremea capricioasă şi goana după biocombustibili au ridicat preţurile alimentelor din zona euro la niveluri-record, în special pe cel al laptelui. Dintre statele zonei euro, Germania este cea mai afectată de această scumpire. Aici, analiştii estimează că preţul untului va urca cu cel puţin 50% până la sfârşitul anului.
Este imposibil ca în ultima vreme cumpărătorii europeni să nu fi observat că preţurile unor alimente au urcat simţitor. Asociaţia Industriei Fermelor din Germania a raportat, la începutul acestei luni, că preţurile produselor lactate, cum ar fi untul, vor creşte cu cel puţin 50%, anul acesta. Gigantul anglo-olandez Unilever estimează că acest trend ascendent al preţurilor alimentelor îi va creşte costurile cu mai mult de 600 milioane de euro şi va duce şi la mărirea preţurilor produselor sale, printre care şi margarina.
Şi Asociaţia Producătorilor de Paste din Italia este îngrijorată de scumpirea făinei pentru că acest lucru va duce la majorarea preţurilor pastelor italieneşti cu până la 20%, în această toamnă.
Aprecierea monedei unice a oprit inflaţia preţurilor
Dacă inflaţia preţurilor a accelerat în mai toate marile economii ale lumii, impactul în cele 13 state din zona euro nu se făcuse simţit până acum. Asta pentru că inflaţia preţurilor la alimente, în zona euro, a fost de 2,1% în luna iunie, în comparaţie cu 4,8%, în Marea Britanie, şi 4,1%, în SUA şi Japonia. Unii economişti sunt de părere că moneda euro tot mai puternică a f