Ministrul de Externe, Abdullah Gul, a confirmat, ieri, că va candida din nou la preşedinţia Turciei, cu sprijinul partidului de guvernământ AK. Aşa cum s-a întâmplat şi în primăvară, când a candidat prima dată, Gul trebuie să facă faţă ostilităţii laicilor, nemulţumiţi de trecutul său islamist, relatează Reuters.
Oficialii din AK, partid de centru-dreapta cu rădăcini islamiste, au anunţat luni seară că Gul va candida din nou, decizie care ar putea redeclanşa tensiunile dintre formaţiunea de guvernământ şi puternica elită laică, inclusiv generalii din armată.
Lira turcească s-a depreciat cu două procente, iar valoarea acţiunilor la bursă a scăzut din cauza agitaţiei de pe piaţa globală, dar şi a temerilor investitorilor privind noi neînţelegeri legate de candidatura lui Gul. În încercarea de a obţine sprijin pentru candidatura sa, Gul a solicitat o serie de întrevederi cu liderii partidelor de opoziţie.
Ministrul a calificat negocierile cu Devlet Bahceli, liderul Partidului Mişcarea Naţionalistă (PMN) de extremă dreapta, drept “benefice şi încununate de succes”, dar nu a spus dacă PMN îi va susţine candidatura. În realitate, Bahceli a deschis calea candidaturii lui Gul după ce a declarat că cei 70 de deputaţi ai săi vor participa la sesiunea de vot în Parlament, asigurând cvorumul de 367 de parlamentari necesar pentru validarea alegerii.
AK are doar 341 de deputaţi în Parlamentul format din 550 de membri. Prima rundă va avea loc lunea viitoare, pe 20 august, dar nimeni nu se aşteaptă ca Gul să câştige înainte de cea de-a treia rundă, pe 28 august, când va avea nevoie doar de majoritate simplă de voturi.
Laicii nu acceptă trecutul islamist al lui Gul şi nici faptul că soţia acestuia încă poartă văl musulman. În mai, au reuşit, cu sprijinul generalilor, să îi blocheze candidatura, ceea ce a dus la alegeri anticipate câştigate detaşat de AK.