Modernizarea sistemului centralizat de termoficare s-a blocat, motiv pentru care factura la energie termica va diminua considerabil veniturile pensionarilor.
Majorarea punctului de pensie de la 396,2 lei la 416 lei, incepand cu 1 septembrie, urmata de majorarea cu 43% a pensiilor, de la 1 ianuarie 2008, scoate de pe lista ajutoarelor de incalzire circa 1,5 milioane de pensionari, alte aproximativ 2,3 milioane fiind in situatia de a-si vedea diminuate sumele primite ca ajutoare.
Autoritatilor le-a scapat din vedere acest lucru, atunci cand au decis sa majoreze pensiile cu 43 de procente, asa cum au scapat din vedere si faptul ca efectele unei asemenea decizii sunt resimtite in primul rand de cei cu pensiile mici, care formeaza, de altfel, grosul pensionarilor din Ro-mania.
Reducerea ajutoarelor de incalzire nu este singura influenta nefasta asupra bugetului pensionarilor, la ea adaugandu-se deja majorarea preturilor la produsele alimentare de baza, o inevitabila crestere a tarifelor la energia electrica si termica, toate acestea atingand punctul culminant in lunile de iarna.
Cu alte cuvinte, marinimia Guvernului se va transforma in cazul pensionarilor dupa principiul "ce-am luat pe mere am dat pe pere".
Initiatorii "Programului Termoficare, 2006-2009, Calitate si Eficienta", considera ca plafonul maxim de 500 lei pana la care se acorda ajutoarele de incalzire ar trebui urcat la 700 de lei, astfel incat pensionarii sa nu resimta efectele nedorite ale majorarii pensiilor.
Numai ca, de data asta, Guvernul este constient ca nu mai are de unde sa scoata bani (ar fi vorba de circa 10.000 miliarde lei vechi), in conditiile in care nu este sigur nici pe sursele de venit ce stau la baza majorarii pensiilor.
Fara a incerca sa dramatizam excesiv situatia, este cert ca tarifele la energia termica vor diminua drastic cresterea pe