Karl Rove a anuntat ca demisioneaza de la Casa Alba, dupa 14 ani de colaborare cu presedintele american George W. Bush, pe care l-a consiliat din 1993, de la campania pentru alegerea guvernatorului statului Texas.
Rove, care ocupa o pozitie de conducere in administratia prezidentiala, este considerat "creierul" din spatele lui George W. Bush, respectat atat de republicani, cat si de democrati pentru modul in care a gestionat campaniile electorale la alegerile prezidentiale din 2000 si 2004.
"Cred ca a venit timpul. Plec pentru ca vreau sa fiu aproape de familia mea", a spus Rove, intr-un interviu aparut ieri in Wall Street Journal.
El spune ca s-a gandit la demisie de acum un an, insa s-a razgandit dupa alegerile la jumatatea mandatului din toamna anului trecut, cand democratii au castigat majoritatea in Congres. Sarcina sa fusese sa impiedice esecul republicanilor in ambele camere ale Congresului, insa in ciuda succesului sau din campaniile electorale precedente, strategia sa nu a mai functionat.
El a anuntat ca pleaca in cele din urma dupa ce seful administratiei prezidentiale John Bolton i-a informat pe consilieri ca daca nu se vor retrage acum vor trebui sa ramana in functie pana la 1 ianuarie 2009.
La Washington sunt speculatii ca Rove ar pleca totusi din alte motive: convocarea sa la audieri in Congres in urma demiterii de catre procurorul general Alberto Gonzales a opt procurori federali, la care Bush i-a cerut sa nu participe. Demiterea lor nu este ilegala, insa democratii au acuzat ca ar fi fost motivata politic si ca Rove ar fi fost la curent cu decizia lui Gonzales cu doi ani inainte de concedierea lor.
De asemenea, Rove a fost investigat si in ancheta care a urmat dezvaluirii identitatii agentului CIA Valerie Plame, insa procurorii nu au formulat acuzatii impotriva sa. Karl Rove a respins insa aceste specula