Banca Centrala Europeana a intervenit pentru a treia zi consecutiv pe piata pentru a tempera temerile cu privire la aparitia unei crize majore de lichiditate din cauza problemelor din SUA.
Pietele de actiuni din intreaga lume si-au revenit dupa caderea de la sfarsitul saptamanii trecute, iar contractele futures pe pietele americane au crescut dupa ce analistii au recomandat achizitiile de actiuni. Bancile centrale au continuat infuzia de capital pe piata menita a calma agitatia de pe pietele de credit provocata de criza cu care se confrunta sectorul creditelor ipotecare riscante, scrie Bloomberg.
In acelasi context, Banca Centrala Europeana poarta discutii cu banca centrala americana (Fed) cu privire la un schimb de moneda pentru ca aceasta sa poata oferi dolari bancilor europene care intampina probleme in a acoperi necesitatile pietei monetare.
BCE a injectat ieri bani lichizi in piata monetara a zonei euro pentru a treia zi ieri pentru a evita o criza a pietei de credit. Banca a imprumutat bancilor 47,665 mld. euro (65 mld. dolari) pentru a sprijini "procesul de normalizare a conditiilor de pe piata monetara", conform unei declaratii a oficialilor bancii. BCE "remarca o normalizare a conditiilor de pe piata monetara", se mai arata in cadrul declaratiei BCE.
BCE, Fed si alte banci centrale au pompat 154 de miliarde de dolari pe pietele monetare pe 9 august si 135,7 miliarde de dolari pe 10 august. Bancile centrale din Japonia si Australia nu au mai furnizat fonduri suplimentare. Rata imprumuturilor overnight in euro a crescut pana la 4,155% ieri, comparativ cu rata de refinantare a BCE de 4%.
Bancile centrale din Coreea de Sud, Filipine, Singapore, Indonezia, India si Malaiezia au anuntat ca sunt pregatite sa-si intareasca sistemele financiare.
Indicele Morgan Stanley Capital International World (MSCI) a castigat ieri