Introducerea ratei zero la rezervele minime obligatorii (RMO) constituite de bancile pentru economisire-creditare pentru locuinte si eliminarea sumelor in tranzit din baza de calcul a RMO pentru toate bancile se amana pana cand BNR va incheia consultarile pe acest subiect cu Banca Centrala Europeana.
Aceasta, desi Consiliul de Administratie al BNR a luat deciziile respective pe 2 mai. Odata intrata in Sistemul European al Bancilor Centrale la 1 ianuarie, Banca Nationala a Romaniei urmeaza o procedura de consultare cu BCE in privinta fiecarui proiect de reglementare privind instrumentele de politica monetara sau stabilitatea pietei financiare, solicitand avizul institutiei de la Frankfurt.
"Aceasta este noua procedura: fiecare norma a BNR trebuie inclusa in procesul de consultare cu BCE.
In prezent au loc consultari privind modificarea regimului RMO si abia dupa ce se va ajunge la o intelegere norma va fi publicata in Monitorul Oficial", a explicat pentru ZF Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.
Consiliul de Administratie al BNR a adoptat deciziile de modificare a regimului RMO pe 2 mai, dar BCE a primit de-abia pe 5 iulie solicitarea unui aviz cu privire la proiectul de circulara si a transmis observatiile sale pe 1 august.
Proiectul trimis de BNR la Frankfurt prevede introducerea ratei 0 la RMO pentru bancile de economisire-creditare, excluderea sumelor in tranzit din baza de calcul a RMO, precum si din calculul ratei medii a dobanzii pentru depozitele la vedere, raportate de banci pentru stabilirea ratei dobanzii platite pentru RMO.
Integral in Ziarul Financiar
Introducerea ratei zero la rezervele minime obligatorii (RMO) constituite de bancile pentru economisire-creditare pentru locuinte si eliminarea sumelor in tranzit din baza de calcul a RMO pentru toate bancile se amana pana cand BNR