Persoanele care au grijă de sănătatea cardiovasculară îşi protejează în acelaşi timp şi creierul. Un studiu realizat de cercetătorii britanici de la Universitatea din Edinburgh
Persoanele care au grijă de sănătatea cardiovasculară îşi protejează în acelaşi timp şi creierul.
Un studiu realizat de cercetătorii britanici de la Universitatea din Edinburgh relevă că persoanele în vârstă, care prezintă probleme ale inimii şi ale vaselor de sânge, prezintă un declin mai accentuat al funcţiilor cognitive, cu patru ani mai devreme decât persoanele cu o inimă sănătoasă.
În timp ce nu există nicio cale de a preveni apariţia bolii Alzheimer, se pare însă că este posibil să prevenim demenţa vasculară, una dintre cauzele afecţiunilor mentale întâlnite în procesul de îmbătrânire.
"Descoperirile ne oferă speranţa că aceste probleme pot fi controlate şi prevenite în condiţiile în care avem de-a face cu o populaţie în continuă creştere", a afirmat dr. Snorri Bjorn Rafnsson, conducătorul studiului.
Medicii au considerat până în prezent că demenţa vasculară este rezultatul unor multiple atacuri de cord, însă dovezile recente au arătat că şi alte tipuri de afecţiuni cardiace joacă un rol în buna funcţionare mentală. Pentru a înţelege mai bine legătura existentă între diferitele afecţiuni ale inimii şi sănătatea mentală, cercetătorii au monitorizat 452 de indivizi în vârstă, timp de patru ani, peste o treime având afecţiuni cardiovasculare.
Declinul mental, consecinţă a bolilor vasculare
S-a observat că persoanele care au suferit un atac cerebral prezintă un declin semnificativ la nivelul memoriei şi a capacităţii vorbirii, faţă de cei cu o bună activitate a inimii, în timp ce persoanele cu afecţiuni ale arterelor periferice (boli ale vaselor de sânge în alte regiuni decât inima şi creierul) au manifestat căderi ale funcţiei cognitive. Dr. R