Elevii vor învăţa în şcoli mai curate şi mai frumoase din această toamnă. La fel ca în fiecare vară, instituţiile şcolare suportă lucrări de renovare şi amenajare, derulate sub „privirile” Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov. Spre deosebire de alţi ani însă, numărul şcolilor care au primit bani de la stat pentru reparaţii este mai mare – 160. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Braşov este mulţumită pentru că sumele primite la nivel judeţean sunt mult mai mari faţă de 2006. „Anul trecut am beneficiat de 217 miliarde de lei vechi, iar în acest an peste 400 de miliarde, adică aproape dublu”, a precizat inspectorul şcolar general Carmen Tănăsescu, şeful Inspectoratului Şcolar.
Se construiesc şi şcoli noi
O parte din bani vor fi folosiţi pentru construirea de noi clădiri. Şcoli noi vor fi ridicate la Sâmbăta de Jos, Drăuşeni sau Poiana Mărului. În plus, liceului din Bran i s-a adăugat un corp nou de clădire, iar liceul Şenchea din Făgăraş va fi mansardat. După ani buni de aşteptare, Holbavul va avea în sfârşit o grădiniţă. Alte grădiniţe vor fi edificate la Braşov, Râşnov şi la Gârcini (Săcele), ultima fiind aproape gata.
Mutaţi din şantiere
În acţiunile de renovare sunt implicate şi primăriile de pe raza localităţilor în care se află şcolile. Ele depun proiectele de reabilitare, care sunt centralizate de IŞJ. Ministerul Educaţiei aprobă banii necesari, pe care-i virează primăriilor. Acestea îşi adaugă banii prin rectificări bugetare, iar apoi fac demersurile necesare pentru începerea lucrărilor: licitaţii pentru contractarea firmelor de construcţie, cumpărarea materialelor. Din această cauză, unele lucrări au fost întârziate, unele primării întârziind cu derularea licitaţiilor. Astfel, la 15 septembrie, în loc de o şcoală frumoasă, elevii nu vor găsi decât scânduri, cuie şi moloz. IŞJ va lua însă măsuri. „Elevii di