In cazul depunerii unei motiuni de cenzura, Guvernul Tariceanu ar putea cadea cu voturile PSD, PD si PRM. PC a anuntat ca doreste mai intai sa vada textul. PRM ar vrea guvern de uniune, PLD spera sa fie anticipate.
Unii liberalii au recunoscut ca si-ar dori ca Executivul sa fie sustinut in continuare in Parlament de social-democrati, in vreme ce altii au aratat ca, in cazul in care motiunea anuntata de Mircea Geoana va fi votata, PNL va trece in opozitie. "PNL nu va intra in nici o formula de guvernare, in situatia in care Guvernul Tariceanu cade", a declarat vicepresedintele liberal Puiu Hasotti, care s-a si grabit sa avanseze o viitoare formula: "probabil" PSD-PD. La randul sau, deputatul PNL Dan Radu Rusanu a apreciat drept "false" motivele invocate de PSD, pe motiv ca "absorbtia fondurilor europene in primele sase luni dupa aderare este zero in orice tara". Favorabil unei colaborari "exclusiv" parlamentare intre PNL si PSD s-a aratat ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, cu mentiunea insa ca "PNL nu se agata de guvernare". Din partea UDMR, ministrul Laszlo Borbely i-a invitat pe social-democrati ca, inainte de a depune o eventuala motiune, sa participe la o dezbatere pe tema guvernarii.
Anuntul lui Geoana a fost primit cu retinere de democrati. "Pozitia exprimata de PSD este una tip Geoana, de a santaja PNL, in scopul obtinerii de resurse de catre PSD", a declarat liderul PD, Emil Boc, adaugand ca o decizie va fi luata de abia dupa "o actiune concreta a PSD". O pozitie asemanatoare au abordat si conservatorii. Prin vocea senatorului Sabin Cutas, PC a anuntat ca asteapta sa vada textul motiunii si argumentele pesedistilor.
Liderul PLD, Theodor Stolojan, a apreciat insa anuntul lui Geoana drept "focuri de artificii" si a precizat ca Romania nu ar avea nevoie de "inca o caricatura de guvern", ci de alegeri anticipate. Liderii PRM au