Orice fond privat de pensii facultative este obligat sa aiba si o banca depozitara. Aceasta trebuie sa pastreze in siguranta si sa calculeze zilnic valoarea neta a activelor fondurilor de pensii, precum si sa efectueze operatiuni in conturile fondului, conform instructiunilor primite de la administratorul acestuia.
„Banca depozitara are obligatia de a bloca orice tranzactie care nu se incadreaza in lege. Daca nu face acest lucru, atunci investitorii pot sa ceara daune. Banca depozitara raspunde alaturi de administratorul fondului in cazul unui crah financiar ca urmare a neseriozitatii celor implicati in afacere“, ne anunta Eugen Voicu, presedintele fondului de investitii Certinvest.
Un administrator de pensii obligatorii sau facultative poate desemna un singur depozitar, care nu poate face parte din acelasi grup financiar cu administratorul (acolo unde este cazul). Spre exemplu, pentru fondul ING Clasic, administrat de ING Asigurari de Viata, depozitarul este BRD-Groupe Societe Generale, desi in grupul ING functioneaza si o banca ce este autorizata ca depozitar.
In mod similar, activele fondului de pensii facultative BCR Prudent (administrat de BCR Asigurari de Viata) sint depozitate tot la BRD. Pentru serviciile de depozitare, administratorul plateste un comision anual, care este suportat din activul fondului (fiind o cheltuiala legata de activitatea fondului respectiv si nu de activitatea administratorului).
Spre exemplu, la ING Clasic comisionul de depozitare este de 8.000 de euro pe an, potrivit informatiilor din prospectul fondului. Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a autorizat ca depozitar al activelor fondurilor de pensii obligatorii administrate privat - pilonul II doua banci: BRD si Raiffeisen Bank.
integral in Cotidianul
Orice fond privat de pensii facultative este obli