Cresterea preturilor alimentelor in Europa tinde sa se alinieze celei la nivel global, pe fondul aprecierii ratei inflatiei si al schimbarilor datorate noii strategii agricole adoptate de Uniunea Europeana.
Majorarea cererii de hrana pe plan mondial, fenomenele meteorologice violente si masurile de ecologizare a culturilor agricole sunt principalii factori care determina cresterea preturilor la alimentele de baza, informeaza editia online a Wall-Street Journal.
Consumatorii europeni sunt cei mai afectati, in conditiile in care tot mai multi producatori importanti anunta majorari semnificative ale preturilor la alimentele de stricta necesitate. Astfel, reprezentantii
Asociatiei Producatorilor din Industria Lactatelor din Germania au anuntat ca preturile la produsele pe baza de lapte se vor aprecia cu aproximativ 50% pana la sfarsitul anului. Oficialii de la Unilever,
gigantul din industria produselor de larg consum, au declarat ca uleiul alimentar si lactatele vor suferi, anul acesta, o majorare a costurilor de 600 milioane de euro, iar margarina se va scumpi simtitor. In Italia, Asociatia Producatorilor de Paste prevad o scumpire a produselor fainoase cu peste 20% pana in toamna.
In timp ce preturile la alimentele de baza se majoreaza intr-un ritm accelerat, impactul asupra celor 13 tari membre UE care au adoptat moneda unica euro nu s-a simtit pana acum. Rata de inflatie pentru
produsele provenind din UE s-a situat la nivelul de 2,1% in luna iunie si nu reprezinta un motiv de ingrijorare daca este sa o comparam cu cea din Marea Britanie, de 4,8%.
Unii analisti financiari sunt de parere ca puterea monedei unice a actionat ca un scut impotriva majorarilor de preturi inregistrate in Europa. Euro a crescut cu 4% fata de dolarul american, iar acum se
situeaza in jurul valorii de 1,37 de dolari. Spre deosebire de Marea