Sibienii si turistii veniti in Capitala Culturala Europeana sint invitati incepind de astazi, de la orele 10.00, in cel mai mare muzeu in aer liber din Romania, Muzeul ASTRA din Padurea Dumbrava, pentru un tirg cu o traditie de peste doua decenii.
Astazi incepe cea de a 24-a editie a Tirgului Creatorilor Populari din Romania, care cuprinde, pina duminica, pe linga traditionala expozitie cu vinzare, o serie de manifestari artistice, de la dansuri aromane, tataresti si romanesti, pina la un repertoriu diversificat de cintece populare traditionale.
Suveniruri traditionale
Amatorii de suveniruri traditionale, care exprima spiritul poporului roman, pot sa mearga cu incredere in Muzeul ASTRA, pe durata Tirgului Creatorilor Populari, de unde vor putea cumpara daruri cu adevarat rustice.
Organizat inca din anul 1983, in preajma „Sfintei Marii Mari", Tirgul Creatorilor Populari din Romania reuneste peste 250 de mesteri populari reprezentind majoritatea zonelor etnografice ale tarii, care contureaza imaginea intregii tipologii a mestesugurilor traditionale: tesut, brodat, olarit, incondeiat oua, sculptura in lemn si os, pictura de icoane, cojocarit, confectionat masti,
podoabe, papusi, instrumente muzicale si palarii, impletituri de fibre vegetale etc.
Programul tirgului
Astazi, tirgul va fi deschis intre orele 10.00 si 20.30. Intre orele 17.00 si 19.00, pe scena de pe Lacul din Muzeul ASTRA va avea loc un spectacol folcloric, sustinut de ansamblul artistic multietnic „Prietenia", din localitatea Mihail Kogalniceanu, judetul Constanta. La spectacol veti putea vedea o suita de dansuri romanesti, Geamarale, Hategane, Hore, Papusica si Cadaneasca.
Dansatorii din Constanta vor dansa si in stil aroman, Ceancu, Pamporea, Paidusca. Spectacolul se va termina cu un recital sustinut de solista Andree