Deşi a urcat cu 3 bani faţă de ziua precedentă, potrivit cursului de referinţă publicat, ieri, de Banca Naţională a României (BNR) leul a atins minimul ultimelor două luni faţă de euro. Ultima referinţă care s-a plasat peste acest nivel a fost publicată de BNR în data de 15 iulie, când banca centrală a calculat un curs de 3,2395 lei/euro. Deprecierea leului a început din primele minute ale şedinţei, cotaţiile de la deschidere, 3,2200 - 3,2220 lei/euro, fiind cu doi bani mai sus decât nivelul de la închiderea precedentă.
Intervalul de tranzacţionare a urcat rapid peste 3,23 lei, iar cotaţia maximă la care s-au efectuat operaţiuni a fost de 3,2325 lei/euro. «Corecţia de pe piaţa internă a corespuns cu ceea ce s-a întâmplat în toată regiunea şi era de aşteptat, în condiţiile scăderii înregistrate aseară şi în această dimineaţă de bursele din America şi Asia. Ieşirile sunt semnificative şi s-ar putea intensifica, pentru că se mai aşteaptă încă veşti proaste de pe urma crizei creditelor sub standard de pe piaţa ipotecară americană», a declarat dealerul unei bănci pentru Mediafax. În ultimele zile, majoritatea băncilor şi-au prelungit programul de tranzacţionare peste ora regulată de închidere 16:30, întrucât aceasta coincide cu momentul deschiderii pieţelor americane.
«Toată lumea stă în piaţă cel puţin până la ora 17, pentru că s-au observat mişcări semnificative după primele semne privind evoluţiile pieţelor americane», a afirmat un alt dealer. Deşi a pierdut 3% în ultimele trei săptămâni, leul se menţine încă pe câştig faţă de euro raportat la nivelul de la începutul anului. Astfel, după şapte luni şi jumătate, moneda naţională înregistrează o apreciere cu 4,6% faţă de euro, 6,9% în raport cu dolarul şi 7,8% comparativ cu lira sterlină. Vârful de apreciere a fost consemnat în 2 iulie, atunci când rata de referinţă a coborât la 3,1112, minimul istoric din