În prezent, numărul păsărilor din ţinuturile şi bălţile înconjurate de stufăriş, mai ales în Delta Dunării, este simţitor diminuat. Cauzele sunt lesne de înţeles. Una dintre ele
În prezent, numărul păsărilor din ţinuturile şi bălţile înconjurate de stufăriş, mai ales în Delta Dunării, este simţitor diminuat. Cauzele sunt lesne de înţeles. Una dintre ele este poluarea. O alta sunt bolile, între care gripa aviară şi botulismul sunt cele mai periculoase.
În data de 11 august 2007, angajaţii Societăţii Ornitologice Române (SOR) - organizaţie neguvernamentală, nonprofit, care derulează activităţi pentru protecţia păsărilor şi a naturii cu sprijinul a peste 1.500 de membri şi voluntari, pe bază de proiecte şi donaţii - au găsit, în zona Măxineni-Corbu Nou, judeţul Brăila, mai multe exemplare de păsări moarte sau muribunde.
Localnicii spun că păsările ar fi mâncat peşte "ortrăvit" cu cianuri, dar specialiştii se tem că ar fi botulism.
Specialiştii Societăţii Ornitologice Române suspectează apariţia unei epizootii în zonă, după simptomele manifestate putându-se bănui că e botulism, însă pentru dovedirea acestuia e nevoie de teste de laborator de specialitate.
Pe o rază de 200 de metri au fost găsite 11 păsări moarte din diferite specii: stârc cenuşiu, lebădă de vară, raţă mare, raţă mică, piciorong, fluierar de mlaştină, pescăruş râzător şi chirighiţă cu obraz alb.
Angajaţii SOR au anunţat Direcţia Sanitar-Veterinară Brăila, recomandând prelevarea de probe biologice şi efectuarea de analize în vederea confirmării sau infirmării infestării cu botulism.
La nivelul judeţului Brăila au mai fost anunţate Garda de Mediu, Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, în vederea semnalării încălcării prevederilor legale cu privire la vânătoare şi a unei posibile infestări cu botulism. @N