Turisti straini intr-o statiune bulgareasca / AP PHOTO
Sinaia: casa de lemn, chiosc de termopan, casa de lemn, casa inalta de piatra. Termopan. Costructie de lemn cu piatra si termopan - ceva intre garaj si fortareata - asa arata o sala de internet la Sinaia. Urmeaza cateva blocuri si apoi, din nou, un chiosc de termopan in care se vand haine de import China.
Peisajul de bazar e dominat de o cladire inalta pe care scrie, cu litere din neon albastru, "Casino".
[c:1:s]Urbanism derogatoriu
Arhitectul sef al Ordinului Arhitectilor din Transilvania (OAT), Serban Tiganas, spune ca si in vestul tarii a ajuns kitschul si ca vinovata pentru haosul estetic din orase este practicarea „urbanismului derogatoriu”. „Se fac foarte multe aprobari de exceptie de la planul de urbanism si asa se asterne haosul arhitectural”, spune Tiganas.
„Sinaia era un oras special deoarece are cel mai mare numar de monumente de arhitectura si am semnalat ca acolo este un focar de evenimente periculoase ce se petrec pe plan urbanisti”, a spus seful OAT.
„Ar trebui sa existe un echilibru intre interesul general, al orasului si interesul particular, al proprietarului. Miza este financiara de foarte multe ori si in plus, orasele in loc sa fie previzionare, sa astepte investitiile cu un plan urbanistic pus la punct, s-au trezit in situatia de a fi reactionare. Adica s-au grabit sa accepte primele investitii”, mai spune Tiganas.
Sorin Ionita (SAR): „Nu mentalitatea, ci aplicarea legii!”
Pe de alta parte, Sorin Ionita, directorul Societatii Academice Romane spune ca nu mentalitatea este vinovata: „Daca se aplica legea, atunci se schimba si mentalitatea si nimeni nu va mai arunca gunoaie”.
„Slaba calitate a pregatirii arhitectilor, cladirile de proasta calitate si faptul ca autoritatile fac prea multe exceptii de la