18 oameni de ştiinţă din opt ţări au plecat într-o expediţie, cu scopul de a verifica "starea de sănătate" a fluviului Un grup de specialişti europeni au plecat, la bordul a trei
18 oameni de ştiinţă din opt ţări au plecat într-o expediţie, cu scopul de a verifica "starea de sănătate" a fluviului
Un grup de specialişti europeni au plecat, la bordul a trei vapoare, din sudul Bavariei, urmând să ajungă în Deltă, la punctul în care Dunărea se varsă în Marea Neagră. Misiunea lor durează şase săptămâni, iar la sfârşitul acesteia va fi redactat un raport cu rezultatele verificărilor.
Acest proiect a fost lansat la iniţiativa Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Dunării (IKSD), cu sediul la Viena. Documentul final, ce va conţine concluziile celor 18 specialişti, va fi trimis fiecărui stat riveran al bătrânului fluviu. Timp de şase săptămâni, vor fi studiate calitatea apei, substanţele prezente, sedimentele, flora şi fauna "Dunării albastre", pe parcursul a 2.375 de kilometri.
Prelevările de mostre se vor face în 95 de puncte ale fluviului, dar şi ale unor afluenţi, pe teritoriul a 11 ţări. "Cooperarea pe Dunăre este un exemplu cunoscut dincolo de graniţele europene. Ea atestă că raritatea resurselor de apă nu conduce neapărat la conflicte, ci, dimpotrivă, constituie un motor pentru colaborare", a declarat, cu ocazia debutului misiunii, secretarul de stat german al Mediului, Astrid Klug. Cele trei vapoare au plecat, iniţial, în amonte, către Kelheim (Bavaria), pentru a efectua o primă prelevare, apoi au coborât din nou pe fluviu.
Războaiele au adus metale grele în apele Dunării
Comisia Internaţională pentru Protecţia Dunării a fost creată în 1998. Activităţile sale nu ţin doar de studierea şi protejarea Dunării, ci şi de afluenţii fluviului ori resursele acvatice subpământene ale întregului bazin dunărean. Începând cu ianuarie 200