Negocierile purtate de conducerea Bursei de la Sibiu cu burse puternice din Europa, precum OMX, bursa germana sau Euronext, pentru vanzarea unui pachet majoritar de actiuni, s-au oprit din cauza unei prevederi a legii 297/2004, privind piata de capital.
Legea 297 precizeaza ca cine cumpara mai mult de 5 la suta din pachetul de actiuni al unei burse din Romania are drept de vot de maxim 5 la suta. Investitorii straini au pus conditia Bursei de la Sibiu sa faca lobby pentru modificarea legii 297, dupa care vor relua procedurile de achizitie a unui pachet de actiuni.
„Investitorii au cerut ca daca ei cumpara 51 la suta din actiuni sa aiba drept de vot de 51 la suta, nu de cinci la suta, cum prevede legea acum. Este si normal sa se intample asa.
Doar la noi, in Romania, exista o asemenea limitare, facuta in momentul in care Bursa era de Stat si se privatizase inca”, declara Teodor Ancuta, presedintele Bursei Monetar Financiare si de Marfuri de la Sibiu.
Lobby pe langa parlamentari
Teodor Ancuta precizeaza ca a inceput deja sa faca lobby pe langa parlamentarii sibieni, pentru amendarea legii 297, in sensul in care limitarea dreptului de vot sa fie valabila pentru orice alt cumparator, societate comerciala, in afara unei burse. „Vrem ca legea sa fie completata, sa se puna o virgula si sa se spuna ca limitarea este de 5 la suta, cu exceptia unei burse.
Cu alte cuvinte, daca cumparatorul actiunilor este o bursa, cum este cazul celor cu care negociem noi, limitarea sa nu mai fie valabila. Am inceput deja sa facem lobby pentru aducerea unui amendament la legea 297. Am discutat cu parlamentari sibieni si vom merge si in comisiile de buget-finante”, mai spune Teodor Ancuta.
Potrivit acestuia, investitorii cu care BMFMS negociaza vanzarea unor actiuni au mai pus o conditie, in afara modificarii legii 297. „Ei