O femeie din Braşov a reuşit „performanţa” să contracteze 21 de credite de la 16 bănci, pe care nu le-a mai înapoiat, restanţa totală fiind de 68.000 lei, potrivit datelor furnizate de Biroul de Credit. „A primit aşa multe credite pentru că băncile nu transmiteau informaţii către noi”, a spus directorul Biroului de Credit, Şerban Epure.
Un alt record este deţinut de un bărbat din Covasna, care a luat un singur credit şi nu a mai plătit ratele, peste 202.000 lei. La restanţe în euro şi dolari, Capitala conduce detaşat, restanţierii fiind doi bărbaţi. Primul a acumulat datorii la 15 credite în valoare de 135.137 euro iar al doilea, la două credite din 2003 şi alte patru din 2005 restanţele totale depăşind 41.000 de dolari.
Numărul debitorilor cu obligaţii restante la mai mult de două bănci a crescut, în ultimul an, de la 29.514 persoane la 50.964 persoane. Tot pe parcursul acestui an s-au înregistrat şi doi debitori cu datorii la 12 bănci, anul trecut recordul maxim fiind deţinut de împrumuturile la 8 bănci.
Există însă şi un record pozitiv. Din totalul de 3,3 milioane de persoane cu împrumuturi la bănci existente în baza de date a Biroului de Credit doar 75 au câte 9 împrumuturi şi nici o restanţă. Baza de date s-a dublat faţă de anul trecut, prin furnizarea de informaţii pozitive, de către 13 bănci cu o cotă de piaţă de 46%. „Portretul restanţierului la bancă arată cam aşa: bărbat cu vârsta între 35 şi 39 de ani, bucureştean, posesor al unui credit de consum, de o valoare relativ mică.
De când funcţionăm noi acest portret nu s-a schimbat”, a mai spus Epure. Când vine vorba despre distribuţia procentuală a restanţelor curente, Capitala este „raiul” restanţierilor aici cu 23,3% din totalul datoriilor către bănci. Datele furnizate de Biroul de Credit arată că bărbaţii sunt cei care „uită” să mai înapoieze banii, cu 61,2% din totalul resta