Românii din Valea Timocului sunt de acum minoritate naţională în Serbia, relatează BBC. Decizia a fost luată recent de guvernul de la Belgrad. De acum înainte, autorităţile sârbe recunosc oficial că limba maternă a aşa-numiţilor „vlahi” din Valea Timocului este limba română.
Ei vor avea dreptul să înveţe în limba română în şcolile unde sunt majoritari. Ca orice minoritate, vor avea dreptul la finanţare din partea autorităţilor de la Belgrad – 70.000 de euro anual pentru a-şi putea susţine limba maternă şi cultura.
Fostul guvern sârb, condus de Vojislav Koştuniţa, a refuzat ani la rând să le recunoască vlahilor din Timoc dreptul de a fi minoritate naţională. De această calitate beneficiau românii din Voivodina, despre care sârbii afirmau însă că au alte carcateristici etnice decât românii timoceni. Odată cu recentele alegeri din Serbia, noul cabinet, condus tot de Koştuniţa, recunoaşte acum vlahii ca minoritate. Explicaţia ar fi că în guvernul de la Belgrad au intrat şi politicieni apropiaţi preşedintelui Boris Tadic. Respectiv din Partidul Democrat pro-european care a fost susţinut în alegeri de românii din Valea Timocului.
Românii de la sud de Dunăre reprezintă o minoritate veche de secole, din care o parte locuiesc pe teritoriul actualei Serbii. Numărul acestora nu a fost niciodată cunoscut exact – ultimul referendum din Serbia a înregistrat aproximativ 40.000 de persoane care se declarau vlahi. Potrivit altor informaţii, ei ar fi peste 400.000.
Acordarea acestui statut românilor din Valea Timocului nu înseamnă că ei vor putea cere şi cetăţenie română pe bandă rulantă pentru a putea să muncească în Uniunea Europeană. Recent, liderul Partidului Democrat Vlah declara că românii din Serbia şi din Ucraina sunt discriminaţi faţă de cei din Republica Moldova şi că nici măcar o singură cerere pentru cetăţenie nu a fost deocamdată aprobată de autor