Desi cunoaste situatia de ani buni, de opt ani fiind rector, Dumitru Oprea da vina pe catedre. „Prefera sa le tina ascunse pentru a le da la rude si prieteni“, spune el. Cu aceste numeroase posturi vacante multi profesori isi umfla veniturile, la „Cuza“ acestea ajungind si chiar depasind binisor suta de milioane de lei pe luna.
Tot aici, unii profesori plini par a munci cit patru. Care este situatia la celelalte universitati?
Sute de posturi didactice din universitatile Iasului sint tinute la secret. Majoritatea facultatilor nu isi declara posturile vacante, aceasta devenind o practica de ani buni. De cistigat au in primul rind profesorii plini, care isi pot dubla leafa prin ore sau norme suplimentare, dar si universitatile, care, astfel, nu mai platesc impozite la stat.
Nu se stie, insa, care este cistigul studentilor si cum este afectata calitatea actului didactic, avind in vedere ca numarul posturilor vacante reprezinta pina la jumatate din totalul normelor. Ceea ce duce la o supraaglomerare a cadrelor didactice angajate.
De exemplu, la Universitatea "Al.I. Cuza", fiecare profesor ajunge sa tina in medie o norma si jumatate. Conducerea institutiei recunoaste gravitatea situatiei, dar arunca vina la nivelul catedrelor. "Prefera sa le tina ascunse pentru a le da la rude si prieteni", spune rectorul Dumitru Oprea. El nu a facut insa nimic in cei opt ani de cind e la conducere, pentru a curma situatia anormala.
La concurs se scoate "cu tiriita"
Potrivit unei liste oficiale a Ministerului Educatiei, Universitatea "Cuza" avea in luna ianuarie 833 de posturi didactice ocupate, 498 vacante si 1.331 normate. Practic, toate normele libere erau tinute de cadre didactice deja angajate la "Cuza" si de colaboratori.
In mod normal, toate aceste posturi ar fi trebuit declarate la primul concurs de postur