Ziarele au rezervat grupaje de mai multe pagini evenimentului, trimiţând inclusiv la situaţia din BOR şi succesiune. Înalt Prea Sfinţia Sa Bartolomeu a numit televiziunea "o tehnică Ziarele au rezervat grupaje de mai multe pagini evenimentului, trimiţând inclusiv la situaţia din BOR şi succesiune.
Înalt Prea Sfinţia Sa Bartolomeu a numit televiziunea "o tehnică diabolică", din cauza căreia devenim "un popor de sălbatici şi nesimţiţi". Dacă presa a ajuns în atenţia unuia dintre cei mai respectaţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe, şi aceasta din urmă a stârnit interesul mass-media, la dispariţia dintre noi a Prea Fericitului Teoctist.
În cele cinci zile care au urmat după moartea Patriarhului, 31 iulie-4 august, presa scrisă a publicat peste 200 de articole pe această temă. O cercetare Monitoring Media, care a luat în considerare 10 cotidiene naţionale, numără 202 texte care se referă nemijlocit la dispariţia Prea Fericitului şi succesiunea lui.
Media de articole/ziar/zi a fost de 4,04.
Cotidianul care a tratat cel mai extins evenimentul a fost "Ziua", cu 51 de articole. Urmează "Adevărul", "Evenimentul zilei" şi "Cotidianul", cu peste 20 de texte. Restul presei, cu excepţia ziarului "Curentul", care a publicat doar cinci relatări, figurează în top cu între 10 şi 20 de titluri.
"Gândul" şi "Ziua" au pus evenimentul pe prima pagină cel mai des - şapte menţiuni. Relatările au fost însoţite de ilustraţie, de cele mai multe ori fotografii din Dealul Patriarhiei, de la priveghi şi înmormântare. Imaginile folosite arată un salt calitativ clar al presei româneşti în speţă, fiindcă o înmormântare este întotdeauna o temă vizuală dificilă. Fotografiile decedatului pot căpăta uşor o conotaţie macabră şi de prost gust, dar de regulă nu a fost cazul.
Marile teme au fost decesul propriu-zis, înmormântarea (cu pelerinajul dintre cele două) succe