Lucrarea a avut un parcurs sinuos si a nascut adesea controverse. La un moment dat, prin anul 2000, se parea ca s-a intrat intr-un blocaj total. Prin hotarire a Consiliului Judetean, inca din anul 1992 cladirea a fost atribuita Universitatii 1 Decembrie 1918. In anii 1999 si 2000, lucrarile de refacere a acesteia au fost coordonate si finantate de Ministerul Culturii si Cultelor.
Momentul favorabil
Anul 2001 a fost momentul care a dus la ceea ce se intimpla pe 15 august a.c., adica finalizarea lucrarilor. In acel an lucrarile au fost preluate de Universitate, care s-a ocupat direct de coordonarea acestora, iar de atunci Ministerul Culturii nu a mai contribuit sub nici o forma la derularea acestora.
Partea de proiectare a fost adjudecata de o firma de arhitectura din Cluj Napoca, iar lucrarile de consolidare au fost executate de firma General Game SRL. Din anul 2004, lucrarile de constructie au fost preluate printr-o licitatie de firma Alsecon din Alba Iulia.
Graficul lucrarilor a decurs foarte bine din acel moment, astfel ca, inainte cu un an de zile fata de termenul limita prevazut in autorizatia de constructie s-a putut face receptia.
Peste 2 milioane de euro, din care 15 la suta surse proprii
Aducerea cladirii, atit de importanta pentru zestrea municipiului, dar si pentru Transilvania, la starea de coservare si utilitate publica in acelasi timp, a costat peste doua milioane de euro, ne spunea inaintea receptiei rectorul universitatii, Moise Achim. Meritul conducerii universitatii este de a fi stiut sa atraga fondurile necesare.
In procent de 75 la suta contributia financiara a fost a Ministerului Educatie si Cercetarii, 10 la suta din fonduri au fost alocate de Ministerul Culturii si Cultelor, iar 15 la suta a fost contributia Universitatii, din fonduri proprii.
Lucrarea a fost una f