Un vaccin inutil a fost achiziţionat de 10 ori mai scump decât cel cu care, tradiţional, se combate boala porcilor Programul de "combatere şi eradicare" a pestei porcine, adoptat în 2005
Un vaccin inutil a fost achiziţionat de 10 ori mai scump decât cel cu care, tradiţional, se combate boala porcilor
Programul de "combatere şi eradicare" a pestei porcine, adoptat în 2005 prin hotărâre de guvern, a impus veterinarilor să folosească vaccinul inactivat Marker, a cărui eficienţă în prevenirea bolii este de doar 25%. Pe lângă efectul de "apă chioară" pe care îl are în tratamentul porcilor, această substanţă - importată fără licitaţie de statul român - este de 10 ori mai scumpă decât vaccinurile româneşti cu eficienţă de peste 99%.
Un scandal de proporţii internaţionale stă să izbucnească în aceste zile, când complexele de creştere a suinelor din vestul ţării sunt lovite de pesta porcină. Mai mulţi specialişti din domeniul veterinar ne-au dezvăluit că Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi de Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a achiziţionat din import şi apoi a impus marilor complexe zootehnice un vaccin practic inutil în combaterea pestei porcine.
Mai mult, prin comparaţie cu ceea ce se utiliza până nu demult în acest tratament, vaccinul respectiv (denumit "Marker") este de 10 ori mai scump: doza de "Marker" este 2,1 euro, în timp ce, spre exemplu, doza de "Pestivac" - vaccin românesc - costă 0,22 euro. Cu precizarea că "Marker" este un vaccin inactivat şi face parte, astfel, din categoria substanţelor care nu se folosesc în combaterea unor boli precum pesta porcină. Iar Pestivac este un vaccin viu, a cărui eficienţă în prevenirea pestei se apropie de 100%.
Marile complexuri, în mare pericol!
Programul naţional prin care s-a stabilit că pesta porcină va fi "combătută şi eradicată" conţine o serie de recomandări cel puţin ciudate,