Energia captată de un sistem solar este gratuită, capacitatea de preluare a radiaţiei solare fiind de 95 la sută Folosirea surselor de energie regenerabilă se face, în România,
Energia captată de un sistem solar este gratuită, capacitatea de preluare a radiaţiei solare fiind de 95 la sută
Folosirea surselor de energie regenerabilă se face, în România, deocamdată, cu oarecare timiditate,
în timp ce, în Europa, sistemele solare au trecut de la etapa de moft ecologic la cea de necesitate stringentă. Avantajele acestei forme de energie regenerabilă sunt multiple, asigurându-se alternativ sau integral necesităţile de apă caldă ce pot contribui şi la furnizarea de agent termic pentru încălzirea caselor, vilelor şi hotelurilor.
Singura sursă de energie care nu se va diminua în viitorul apropiat este cea venită de la Soare. Durata de viaţă a astrului solar este de cinci miliarde de ani, drept pentru care, pe scara noastră a timpului, el reprezintă o energie inepuizabilă.
Energia solară este utilizată în special pentru producerea apei calde menajere în locuinţele individuale, dar şi pentru a produce curent pentru necesităţi limitate, în condiţii extreme (pentru sateliţi, de pildă).
Dacă am exploata la maximum întregul potenţial solar din ţara noastră, am putea substitui prin această formă de energie aproximativ 50 la sută din volumul de apă caldă menajeră sau 15 la sută din cota de energie termică pentru încălzirea curentă.
România a fost prima ţară din Estul Europei care a aderat la Parteneriatul pentru Energie Regenerabilă şi Eficienţa Energiei. Potenţialul României în domeniul producerii de energie verde este 12 la sută energie solară, iar zonele cu acest potenţial sunt în Delta Dunării, în Dobrogea şi Câmpia de Sud.
Energie regenerabilă
Omenirea încearcă să exploateze noile surse regenerabile de energie: energi