Foto: Cotidianul
A fost pus sa aleaga intre a da spaga si a se insura cu nepoata popii din sat ca sa ajunga paroh in comuna natala. Pentru ca era sarac si pentru ca iubea o alta fata, a ales a treia cale, calugaria. Astazi este mitropolitul Olteniei si are sanse sa ajunga Patriarh.
Doar in urma cu jumatate de veac, cind miscarea de rezistenta anticomunista de la poalele Fagarasilor le dadea bataie de cap securistilor, poate sa mai fi fost asemenea agitatie in comuna Corbi. De vreo 20 de zile, de cind Prea Fericitul Teoctist a devenit „vrednicul de pomenire“, corbenii nu mai au liniste.
Ziaristii le dau tircoale, iar ei, contrar obiceiului de a lungi vorba pina-n ziua, trebuie sa-si inghita limba. Asta-i consemnul pe care l-au primit de la „Inaltul“. Sa nu dea „relatii“ despre viata lui. Unii considera insa ca „atita modestie“ ii strica si isi aproba singuri dezlegare la vorba. Ca la urma urmei, zic ei, nu e nimic de ascuns.
Numai ca mitropolitul exact despre viata obisnuita de dinainte de a imbraca rasa monahala nu ar vrea sa se stie. Preocuparile lumesti ale tinarului de acum 25 de ani Dumitru Savu, zis Mitel, sint atit de contrastante cu imaginea pe care si-a creat-o sub numele de Teofan, incit parca si pe el il surprind.
Cea mai grea decizie din viata lui, de a se duce la manastire, nu a avut rest. Ca si cum in 1984, la Crasna, sub mantia calugarului Nicodim, „parintele spiritual“ dupa cum il numesc cei care il cunosc, s-a nascut un alt om. Pe care si parintii de singe l-au recunoscut cu greu.
Ca alinare pentru mama sa, Teofana, ce si-ar fi dorit sa se faleasca cu el ca preot in sat, Mitel si-a luat numele de calugarie dupa al ei. Nicicum nu s-a impacat insa cu pierderea. Caci calea lui Teofan au luat-o apoi si trei din surorile sale. Numai una nu a facut inca pasul.
Pentru tatal lor, Constanti