Pe ultima sută de metri, înainte de întâlnirea cu sindicatele din 21-24 august, Ministerul Educaţiei a reuşit să finalizeze noul proiect al Statutului Personalului Didactic. Deşi sindicatele au cerut în repetate rânduri să fie realizat un statut al personalului din învăţământ în care să fie inclus şi personalul nedidactic, ultima variantă propusă de MECT nu a ţinut seama de această cerere. În schimb, Ministerul a stabilit o deontologie profesională a personalului din învăţământ: profesorii trebuie să fie integri, oneşti, corecţi, autoexigenţi în exercitarea profesiei şi implicaţi în creşterea prestigiului şcolii în comunitate.
Hărţuirea sexuală a elevilor de către cadrele didactice, dar şi întreţinerea relaţiilor sexuale cu elevii, chiar şi cu acordul lor, indiferent dacă sunt majori sau nu, sunt interzise. Această prevedere apare ca o consecinţă firească a uriaşului scandal provocat de sinuciderea lui Bogdan Costache, elevul îndrăgostit de profesoara sa Corina Vasile. De asemenea, în noul proiect de statut sunt interzise activităţile care pot genera corupţie, inclusiv meditaţiile cu propriii elevi. Politica în şcoală este şi ea interzisă, iar profesorii sunt obligaţi să îi anunţe pe părinţi despre activităţile copiilor.
Consumul de băuturi alcoolice, organizarea de pariuri sau jocuri de noroc sunt strict interzise. La nivelul şcolilor se vor înfiinţa comisii de cercetare a abaterilor disciplinare. Formate din 3 până la 7 membri, comisia e numită de la 1 septembrie, având mandat de 1 an. În ceea ce priveşte ocuparea posturilor didactice, este posibil ca, pe viitor, profesorii să nu mai susţină examenul naţional de titularizare, fiecare unitate şcolară urmând să organizeze o astfel de competiţie, după propria metodologie. Şi posturile pentru personalul didactic auxiliar urmează să fie ocupate tot prin concurs la nivelul unităţii. Noul proiect nu prevede