Rectorul Nicolae Badea de la UTI este singurul dintre universitarii ieseni care recunoaste ca a colaborat cu Securitatea(Foto: Gheorghe Onofrei)
Cadrele didactice pe functii de directori educativi, indrumatori de grupuri sau de an raspundeau de siguranta statului inainte de 1989. Acestia dadeau note informative in legatura cu studentii straini.
Declaratia apartine profesorul universitar doctor Nicolae Badea, rector al Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi“ Iasi. „Din moment ce am avut toate aceste functii, bineinteles ca am fost si eu colaborator al Securitatii.
Era aproape obligatie de serviciu. Incepind cu rectorul, cred ca toti cei care aveau o functie mai importanta aveau aceasta obligatie“, a precizat profesorul Badea, mentionind ca aceasta responsabilitate implica o remuneratie suplimentara generoasa.
"Primeam bani frumosi pentru informarile facute“
„Cei din fruntea institutiilor faceau asta la cererea legii. Era, de altfel, o lege care ne convenea. Pentru ca aceasta era o functie anexa pentru care eram platiti, iar suma pe care o primeam, de 645 de lei pe luna, era destul de mare la acea vreme“, recunoaste cu nonsalanta rectorul Badea.
Iar pentru aceasta suma, persoanele care colaborau cu Securitatea se informau permanent in legatura cu studentii straini, mai ales cu o anumita categorie dintre acestia. „Existau printre studentii straini si palestinieni, irakieni si altii, care faceau parte si din alte organisme - si erau ceea ce acum numim teroristi - si pe aceia ii urmaream in mod special.
Si periodic, «tovarasii de la castel» ne cereau o nota, care cuprindea probleme sub forma de chestiuni de interes national“, mai spune Badea. Aceasta nota cuprindea, dupa declaratiile rectorului, orice problema legata de studentii i