În primul semestru al anului, compania petrolieră a câştigat mai puţin din jocul cotaţiilor internaţionale Anul trecut, preţurile externe ale ţiţeiului băteau record peste record,
În primul semestru al anului, compania petrolieră a câştigat mai puţin din jocul cotaţiilor internaţionale
Anul trecut, preţurile externe ale ţiţeiului băteau record peste record, iar cursul leu-dolar era mai sus. Anul acesta, condiţiile nu mai sunt atât de favorabile producătorului, dar totuşi Petrom rămâne compania cu cel mai consistent profit din economia românească.
Petrom a anunţat ieri obţinerea unui profit net pe primul semestru (S1) al anului de 887 milioane de lei (circa 270 milioane de euro) în scădere cu 38% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cifra de afaceri a scăzut cu 14%, până la 5,434 miliarde de lei.
"Rezultatele sunt în concordanţă cu previziunile noastre, asigură Mariana Gheorghe, directorul general executiv al companiei, explicând scăderile prin "aprecierea puternică a leului faţă de dolarul american şi, într-o oarecare măsură, preţurile mai mici la ţiţei".
Explicaţia este corespunzătoare politicii postprivatizare a companiei. Astfel, sub patronatul austriecilor de la OMV, ţiţeiul românesc este pus în producţie la un preţ legat de cotaţiile internaţionale. Iar, în primele şase luni ale anului, comparativ cu perioada similară a anului trecut, barilul nu a mai crescut, ba chiar a înregistrat o uşoară scădere medie, în jurul a doi dolari.
Aceasta în condiţiile în care costul producţiei interne a unui baril echivalent petrol a fost 16 dolari, în creştere faţă de 13,2 dolari în urmă cu un an. Iar dacă mai luăm în calcul şi că dolarul face acum mai puţini lei (cursul a scăzut cu 13%), avem tabloul "condiţiilor nefavorabile" care au dus la pierderea de profit în sectorul explorare şi producţie.
Piaţa internaţională nu întâr