- Diverse - nr. 160 / 17 August, 2007 In mesajul prezentat in parlament, Presedintele tarii a acuzat tandemul politicieni-oameni de afaceri care lucreaza pentru interesul propriei clientele.
Substantivul tandem , plural tandemuri, este folosit cu sensul figurat: grup de doua persoane (nedespartite), un cuplu. Presedintele Romaniei arata ca: "… este esential ca politicienii sa se decupleze din acest tandem…".
Tandem are mai multe sensuri proprii: Bicicleta pentru doua persoane, cu doua seii asezate una in spatele celeilalte, actionata de doua perechi de pedale. Cilindru compresor mecanic cu doi tavalugi, egali ca marime, ca forma si ca greutate. Al treilea sens: sistem tehnic actionat din doua sau mai multe puncte situate pe directia miscarii intregului sistem sau pe directia miscarii elementului conducator al mecanismului motor. Masina-unealta cu mai multe posturi de lucru pentru operatii succesive in procesul de prelucrare a aceleiasi piese.
Clientela , plural clientele, totalitatea clientilor, multime de clienti. In acelasi mesaj al Presedintelui Traian Basescu se sustine ca daca clasa politica nu se reformeaza exista riscul sa piarda complet increderea opiniei publice si sa primeasca un vot de blam. Prin adoptarea motiunii simple, Monica Macovei a primit un vot de blam din partea Senatului.
Blam , dezaprobare publica, oprobriu; exprimare a acestei dezaprobari; vot de blam, sanctiune prin care o organizatie isi manifesta, prin vot, dezaprobarea fata de comportarea unui membru al sau. Blamuri, pluralul lui blam.
A blama , a condamna; a defaima, a dezaproba, a reproba (politic) o persoana, un fapt etc. Tipul de conjugare: blamez, blameaza, sa blameze etc.
Blamabil , demn de blam, care poate fi blamat.
Blamare , actiunea de a blama; reprobare. Intr-un articol, Lazar Ladariu noteaza: "balta asta mocirloasa si rau miros