Harta seismica a Bucurestiului, a fost facuta publica in septembrie 2006, fiind adresata exclusiv proiectantilor si constructorilor. “Fiecare zona din Bucuresti este caracterizata printr-o acceleratie maxima posibila cu intensitatea maxima corespunzatoare si perioada fundamentala de vibratie a terenului. Arhitectul trebuie sa proiecteze structura unei cladiri in asa fel incat perioada ei fundamentala de vibratie sa nu fie egala cu cea a terenului pentru a evita fenomenul de r
Harta seismica a Bucurestiului, a fost facuta publica in septembrie 2006, fiind adresata exclusiv proiectantilor si constructorilor.
“Fiecare zona din Bucuresti este caracterizata printr-o acceleratie maxima posibila cu intensitatea maxima corespunzatoare si perioada fundamentala de vibratie a terenului. Arhitectul trebuie sa proiecteze structura unei cladiri in asa fel incat perioada ei fundamentala de vibratie sa nu fie egala cu cea a terenului pentru a evita fenomenul de rezonanta”, spuen Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului National de Fizica a Pamantului.
Aparitia acestui document nu prea a avut efect pe piata, preturile apartamentelor din zonele considerate de risc nefiind afectate. Ba din contra. Criteriile de alegere ale unei locuinte au ramas aceleasi: pretul, gradul de dezvoltare din punct de vedere comercial si distanta de centrul Bucurestiului.
Si totusi cartiere intregi sunt vulnerabile la cutremur. “E vorba despre blocuri cu 8-10 etaje de pe Soseaua Stefan cel Mare, Colentina-Masina de Paine, Calea Grivitei sau cele de linga Sala Palatului, toate construite in anii '60. Cel mai nou bloc cu risc seismic de gradul I este din 1963, pe Soseaua Stefan cel Mare, iar cel mai nou bloc cu risc seismic de gradul II este din 1977 si are 17 etaje, langa Cora Pantelimon. In total, su