Scăderile dramatice de pe pieţele externe au afectat, în primul rând, acţiunile SIF. Şedinţa de ieri a accentuat deprecierile pe pieţele externe de capital, situaţia dovedindu-se mult mai Scăderile dramatice de pe pieţele externe au afectat, în primul rând, acţiunile SIF.
Şedinţa de ieri a accentuat deprecierile pe pieţele externe de capital, situaţia dovedindu-se mult mai dramatică pe pieţele emergente. În timp ce toţi indicii bursei de la Bucureşti pierdeau, în medie, aproape patru puncte procentuale, indicele WIG20 al bursei din Varşovia înregistra o cădere de 6,65%. Indicele BUX al bursei din Budapesta se situa cu 3,57% mai jos faţă de şedinţa anterioară, iar cele mai lichide acţiuni de pe bursa din Cehia pierdeau peste 5%.
Pe piaţa românească, cele mai lichide acţiuni s-au ieftinit cu 3,77%, indicele compozit s-a depreciat cu 3,86%, iar acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au suferit o corecţie de 3,78%. "A fost o şedinţă dificilă la Bursa de Valori Bucureşti. Probabil că pe parcursul zilei au fost şi accese de panică, explicabile în condiţiile unei situaţii externe atât de nefavorabile", explică Iulian Panait, preşedintele KTD Invest.
Tranzacţii speciale cu acţiuni BRD şi RRC Scăderile au survenit pe o lichiditate în creştere cu aproximativ 24% faţă de şedinţa anterioară. Valoarea schimburilor s-a ridicat la 24,7 milioane de euro, pe un volum de 103,6 milioane de acţiuni rulate. În topul lichidităţii au fost, ieri, acţiunile SIF Oltenia (SIF5), cu 12,5 milioane de lei, urmate de Banca Transilvania (TLV), cu 9,33 milioane de lei, şi de SIF Moldova (SIF2), cu 9,25 milioane de lei. În segmentul SIF, cursul titlurilor SIF5 a resimţit cea mai puternică depreciere, de 5,48%. Pe piaţa de la Viena, acţiunile Erste Bank înregistrau o scădere de 5,3% la ora închiderii bursei de la Bucureşţi.
În sect