A comunica, a înţelege
Aproape 600 de comunicări au fost prezentate la cel de-al nouălea Congres Mondial de Semiotică, desfăşurat la Helsinki, în perioada 11-13 iunie şi, în continuare, la Imatra, 14-17 iunie 2007.
Congresele internaţionale de semiotică au fost inaugurate în anul 1974, când Umberto Eco a organizat, la Milano, primul congres de acest fel. Alegerea Finlandei ca loc al congresului din acest an a fost urmarea naturală a alegerii, la cel anterior (de la Lyon), ca preşedinte al Asociaţiei Internaţionale de Semiotică, a profesorului Eero Tarasti de la Universitatea din Helsinki.
Fiecare congres de acest fel se desfăşoară sub semnul unui anumit slogan. De această dată, sloganul a fost: "Communication, Understanding, Misunderstanding". Observaţi dificultatea găsirii unor termeni echivalenţi ultimilor doi în limba română. Vom recurge de aceea la forma infinitivului: A comunica, a înţelege, a înţelege greşit.
Un numitor comun
O simplă privire asupra programului şi o vizită la biblioteca de semiotică a Centrului cultural de la Imatra, o parcurgere a foilor publicitare şi a afişelor anunţând cele mai recente apariţii au fost suficiente pentru a căpăta o imagine a dezvoltării prodigioase a semioticii în ultimele decenii. Periodice, monografii, manuale, enciclopedii şi dicţionare pe teme semiotice sunt din ce în ce mai frecvente. Semiotica a reuşit să aducă în raza ei de cuprindere nu numai discipline umaniste clasice, precum cele relative la limbaj, filozofie, antropologie, sociologie, psihologie, drept, literatură şi arte, dar şi ştiinţele exacte şi ale naturii, biologia, medicina, informatica, ştiinţele cognitive, inteligenţa artificială. Domenii recente de mare actualitate, cum ar fi calculabilitatea biologică şi biologia computaţională, capătă şi ele o privire proaspătă din partea semioticii. Propunându-şi să înţeleagă modu